sunnuntai 14. helmikuuta 2021

Helmet-elokuvahaaste

Olen viime vuosina ravannut todella aktiivisesti kaikenlaisissa taide- ja kulttuuririennoissa. Lähes viikoittain on ollut teatteriesityksiä, taidenäyttelyitä, konsertteja, tanssinäytöksiä, nukketeatteria ynnä muuta virikettä. Sitten iski korona-aika. Mietin kauhuissani kaikkia niitä, jotka saavat leipänsä taiteen ja kulttuurin saralta. Aikakausi on ollut musertava ennen kaikkea heille.

Itselläni meni kuukausia hoitaa erilaisten tapahtumien siirtoja uusiin päivämääriin hamaan tulevaisuuteen. Syksyllä 2020 kävin muutamissa varaamissani ja siirtämissäni teatterinäytöksissä, mutta sitten kaikki tyssäsi uudelleen. 

Olen tehnyt etätöitä ja sen vastapainoksi on ollut pakko kehittää jotain palauttavaa, mieltä virkistävää ja kiinnostusta ruokkivaa. Keho kaipaa liikettä ja mieli kaipaa virikkeitä ja tunne-elämyksiä. Onnekseni löysin Helmet-elokuvahaasteen ja sen avulla olen saanut ylläpidettyä intohimoista suhdettani edes elokuvataiteeseen ja -viihteeseen.

Elokuvahaasteessa on tarkoitus katsoa vuoden aikana 50 (tai pienessä haasteessa 25) eri kategoriaan kuuluvaa leffaa ja näin laajentaa katselurepertuaariaan. Aloitimme vuoden 2020 Helmet-elokuvahaasteen parissa verkkaisesti jo alkuvuodesta, mutta etäilyn myötä tahti tiivistyi. Elämys oli mahtava. Jouduin vähän väliä pois mukavuusalueelta ja tulimme katsoneeksi kaikenlaista ohitettua ja unohdettua, joitan genrejä vähän vastentahtoisestikin. Katselun jälkeen olin kuitenkin todella tyytyväinen, että tuli tällä tavoin avarrettua katseluvalikoimaa uuteen ulottuvuuteen. 

Ainoa huono puoli oli se, että teimme haasteen valmiiksi noin puolessa vuodessa. Syksyllä otimme urakoitavaksi vuoden 2019 haasteen, joka oli silloin mennyt täysin ohitse. Tällä kertaa katselussa ei mennyt kuin pari-kolme kuukautta... 

Nyt vuoden 2021 alusta aloitimme jo kolmannen haasteen, joka näillä näkymin tulee valmiiksi parin päivän sisällä, ennätyksellisesti alle kahden kuukauden. Hulluuden muoto tämäkin.

En ole tietenkään koskaan ennen katsonut tällaista määrää elokuvia. Kiitos korona-ajan, suoratoistopalveluiden, elämäntilanteen ja intohimoisen mielenlaadun. Olen oppinut hirvittävän määrän asioita paitsi elokuva-alasta, myös maailmasta, historiasta, elämästä ja itsestäni.

Helmet-elokuvalistani löytyvät täältä:
Tämä ei kuitenkaan ole ihan ensimmäinen kerta, kun osallistun elokuvahaasteeseen. Joskus 80-luvulla Finnkinolla oli puolentoista vuoden ajan Jekyl ja Hyde -elokuvahaaste. Siinä piti kerätä elokuvakäynneistä 50 leimaa korttiin puolen vuoden aikana ja palkinnoksi sai seuraavat puoli vuotta käydä elokuvissa puoleen hintaan. Kun tänä aikana taas keräsi uudet 50 leimaa, pääsi seuraavan puoli vuotta leffaan ilmaiseksi. Meitä oli aika iso joukko elokuvan katselijoita, jotka istuimme leffateatterissa välillä kaksikin elokuvaa peräkkäin, jotta saimme kerättyä tarvittavat leimat ennen määräaikaa. Olikohan elokuvateatteriyrityksessä oletettu, ettei monikaan jaksaisi moista elokuvissa ravaamista. Haaste kuitenkin lopetettiin heti, kun luvatut alennukset ja ilmaiskatselut oli lunastettu. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti